Publicitat
Publicitat

Quan el crim és defensar pacíficament el teu territori

A Santa Eulalia i Santa Cruz Barillas (nord del departament d’Huehuetenango, a l'oest de Guatemala), nombroses defensores i defensors dels drets humans pertanyen al poble indígena maia Q’anjob’al.

S'oposen a la instal·lació de les plantes hidroelèctriques San Luis i Santa Cruz pel potencial impacte negatiu d'aquests projectes sobre els seus drets humans, incloent-hi el seu dret al consentiment lliure, previ i informat, i el seu dret a la terra i a l'aigua. Altres defensores i defensors de la zona s'oposen a la construcció de dues plantes hidroelèctriques a San Mateo Ixtatán per motius similars.

Pel seu treball pacífic en defensa del territori, aquestes defensores i defensors han estat criminalitzats, fustigats i, fins i tot, assassinats.

Els interessos dels estats, transnacionals, narcotraficants i acaparadors de terres se sumen en contra dels pobles maies assentats en aquests territoris, procedint en uns casos a la desforestació, en altres al desplaçament obligat en diferents formes de les poblacions per acaparar terres i en altres a la inundació de les terres fèrtils per a la construcció de represes i centrals hidroelèctriques.

Entre les empreses implicades es troben empreses espanyoles amb interessos en el camp hidroelèctric.

"Si per construir la pau cal ofrenar la vida, seguirem ofrenant-la per aconseguir la pau dels nostres pobles". Paraules del lider maia Q'anjob'al Rigoberto Juárez Mateo.

Pots enviar el teu suport a: valencia@es.amnesty.org


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat